Når du skal til møde med en sagsbehandler eller en anden medarbejder i kommunen, har du ret til at have en bisidder eller en partsrepræsentant med.
Bisidder
En bisidder er en person, du vælger. Det kan f.eks. være en ven, et familiemedlem eller en repræsentant fra en relevant interesseorganisation.
En bisidder kan vejlede dig, støtte og ledsage dig under behandlingen af din sag hos kommunen, og kan deltage i møder med din sagsbehandler.
Bisidderen skal som udgangspunkt lytte til din samtale med sagsbehandleren. Efter aftale med dig kan bisidderen deltage i samtalen, men bisidderen kan ikke handle, drøfte eller stille spørgsmål på dine vegne.
Hvis du ønsker det, kan din bisidder supplere eller hjælpe dig med at samle op på samtalens forløb eller aftaler, som eventuelt indgås.
Selvom du har en bisidder med, er det forsat dig:
som modtager breve
der indgås aftaler med
som modtager mødeindkaldelse
al skriftligt og mundtligt korrespondance sker med.
Du varetager således selv den videre kontakt med sagsbehandleren. Hvis du ønsker at din bisidder skal gøre dette, er der tale om partsrepræsentation, læs mere i afsnittet om ”partsrepræsentant”.
Det er altid positivt at informere din sagsbehandler på forhånd, hvis du medbringer en bisidder.
Fuldmagt
Begrænset fuldmagt
Med en begrænset fuldmagt modtager du stadig breve fra Jobcentret og har ansvaret for din sag. Du kan give fuldmagtshaver lov til at blive inddraget i dele af din sag. Det kan eksempelvis være modtage kopi af afgørelse eller søge om aktindsigt i sagen. Fuldmagtshaver må få oplysninger om sagens status.
Fuldmagtshaveren kan ikke sende nye oplysninger eller bemærkninger ind til Jobcentret
Ubegrænset fuldmagt - Partsrepræsentant
Med en ubegrænset fuldmagt indtræder fuldmagtshaver som din partsrepræsentant, og overtager ansvaret for din sag og kan handle på dine vegne.
En partsrepræsentant er en person, du vælger. Det kan være en advokat, en konsulent eller en anden person, du har givet fuldmagt til at varetage dine interesser.
Det betyder, at Jobcentret som udgangspunkt kun kommunikerer med partsrepræsentanten. Al skriftlig kommunikation, eksempelvis breve og afgørelser vil blive sendt til partsrepræsentant, som har ubegrænset fuldmagt. Du modtager ikke selv breve fra Jobcentret.
Det betyder, at det er partsrepræsentanten, der:
skal have besked om de enkelte dele af sagsbehandlingen
skal partshøres i sagen
uopfordret kan komme med en udtalelse i sagen
skal have afgørelsen tilsendt
kan klage over afgørelsen på dine vegne.
Din sagsbehandler vil fortælle dig, hvis loven bestemmer, at det er nødvendigt, at du deltager personligt.
Du er som fuldmagtsgiver, jf. forvaltningslovens § 8, fortsat omfattet af rettighederne og forpligtigelserne gældende for din målgruppe, selvom fuldmagten er afgivet til anden person. Jobcentret kan ligeledes kræve, at du som part i din beskæftigelsessag medvirker personligt, når det vurderes at have betydning for sagens afgørelse.
Du kan til enhver tid trække fuldmagten tilbage ved henvendelse til Center for Beskæftigelse og Borgerservice.
Sådan giver du en fuldmagt
Det kræver en fuldmagt fra dig til den person, du vælger som en fuldmagtshaver
Når du har udfyldt fuldmagten, bliver den sendt til din sagsbehandler
Giv fuldmagt