Når du mister retten til at køre bil, kan du få retten tilbage.
Når du mister retten til at køre bil, kan du få retten tilbage ved at opfylde nogle betingelser.
Du kan aflevere din ansøgning og andre relevante dokumenter i Oplysningen på Tårnby Rådhus. Når din ansøgning er godkendt, kontakter vi dig.
Tjekliste: Det skal borgerservice bruge, når du søger om generhvervelse Betingelserne for, hvordan du generhverver din førerret, afhænger af den trafikforseelse, du har begået. Du kan læse om kravene til generhvervelse af førerretten under de enkelte typer af frakendelser og kørselsforbud her på siden.
Hvis du ønsker at ansøge om generhvervelse af din førerret, skal du møde op i borgerservice i en valgfri kommune og indlevere en udfyldt ansøgningsblanket. Husk, at bestille tid.
Det er Færdselsstyrelsen, der vurderer din ansøgning, og du modtager svaret på din afgørelse i Digital Post.
Det er vigtigt, at du afventer svaret fra Færdselsstyrelsen, inden du fx tilmelder dig særlig køreundervisning eller et alkohol-, narko- og trafikkursus (ANT-kursus).
Disse ting skal du tage med i borgerservice:
Kørekortfoto. Nogle kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto på stedet mod betaling. Husk at bestille tid.
ID. ID er som udgangspunkt et gyldigt pas eller et tidligere udstedt kørekort. Hvis du ikke har et gyldigt pas eller tidligere udstedt kørekort skal du medbringe andet egnet legitimation fx navneattest eller sundhedskort samt billedlegitimation fx studiekort.
I nogle tilfælde skal du også medbringe:
Opholdstilladelse eller opholdsbevis, hvis du ikke er dansk statsborger
Dokumentation for sædvanlig bopæl. Sædvanlig bopæl er det sted, hvor du sædvanligvis opholder dig i forbindelse med studie, job eller det sted, som du har en personlig tilknytning til fx i forbindelse med familie. Der er borgerservice, der vurderer, om du har sædvanlig bopæl i Danmark.
Hent blanketten til ansøgning om kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Du kan få taget foto til dit kørekort i Borgerservice på Tårnby Rådhus.Indhold hentet fra borger.dk Krav til kørekortfoto Du skal selv sørge for et foto til dit nye kørekort. Flere kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto i borgerservice mod betaling. Husk at bestille tid.
Der er specielle krav til det fotografi, der skal bruges i dit kørekort:
Det skal være af god kvalitet, holdbart, egnet til indscanning og uden stempler eller andre skader.
Det skal ligne dig.
Det skal have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden.
Det skal tages lige forfra og vise dit ansigt uden hovedbeklædning og det øverste af skuldrene.
Ansigtet skal være jævnt belyst.
Begge øjne skal være helt synlige, og blikket skal være rettet mod kameraet.
Hovedbeklædning må kun bæres, hvis ansøger anmoder om det af religiøse grunde. Hvis der gives tilladelse, skal pandeparti, kindben og hage være tydelige. Den synlige del af ansigtet skal være jævnt belyst, og begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet.
Munden skal være lukket.
Briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser.
Baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.
Se eksempler på kørekortfotos på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Betinget frakendelse Hvis du får en betinget frakendelse af førerretten, kan du beholde dit kørekort i en prøveperiode på 3 år, hvis du opfylder 2 krav:
Du skal bestå en kontrollerende køreprøve.
Du skal undgå en ny frakendelse af førerretten i prøveperioden på 3 år.
Kontrollerende køreprøve
Du skal bestå en kontrollerende køreprøve, som består af en teoriprøve og praktisk prøve, for at beholde din førerret og dit kørekort i prøveperioden på 3 år. Det er Færdselsstyrelsen, som indkalder dig til den kontrollerende køreprøve. Du modtager automatisk indkaldelsen i Digital Post. Det fremgår af indkaldelsen, hvornår du senest skal have bestået den kontrollerende køreprøve.
Undgå ny frakendelse af førerretten
Du må ikke begå en ny trafikforseelse i prøveperioden på de 3 år. Hvis du begår en ny trafikforseelse, som resulterer i endnu en frakendelse, mister du dit kørekort ubetinget i mindst 6 måneder.
Spirituskørsel eller narkokørsel: Krav om ANT-kursus
Hvis din førerret er blevet betinget frakendt på grund af spirituskørsel, narkokørsel eller kørsel under påvirkning af andre bevidsthedspåvirkende stoffer, skal du tage et alkohol-, narko- og trafikkursus (ANT-kursus), inden du kan generhverve din førerret. Husk, at afvente besked fra Færdselsstyrelsen i Digital Post om din sag, før du booker et ANT-kursus.
Du kan læse mere om frakendelse efter spirituskørsel, narkokørsel eller kørsel med andre bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet her på siden.
Har du haft kørekort i under 3 år, når du begår forseelsen som medfører frakendelsen, får du et kørselsforbud i stedet for en betinget frakendelse. Det betyder, at du mister din førerret og skal aflevere dit kørekort til politiet. Du kan læse mere om kørselsforbud her på siden.
Læs om betinget frakendelse på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Ubetinget frakendelse Hvis du har fået en ubetinget frakendelse af førerretten, mister du automatisk din førerret til alle kategorier på dit kørekort, med undtagelse af din ret til at køre lille knallert. Hvis frakendelsen skyldes en trafikovertrædelse på lille knallert, mister du alene retten til at føre lille knallert. Frakendelsen af førerretten gælder i hele frakendelsesperioden, og du skal aflevere dit kørekort til politiet.
Søg om generhvervelse 6 måneder før frakendelsesperioden udløber
Ved en ubetinget frakendelse kan du først generhverve din førerret og få udstedt et nyt kørekort, når frakendelsestiden er udløbet, og du har bestået en kontrollerende køreprøve. Du kan ansøge om generhvervelse 6 måneder før din frakendelsesperiode udløber og frem.
Spirituskørsel eller narkokørsel: Krav om ANT-kursus
Hvis din førerret er blevet ubetinget frakendt på grund af spirituskørsel, narkokørsel eller kørsel under påvirkning af andre bevidsthedspåvirkende stoffer skal du tage et alkohol-, narko- og trafikkursus (ANT-kursus), inden du kan generhverve din førerret. Husk at afvente besked fra Færdselsstyrelsen i Digital Post om din sag, før du booker et ANT-kursus.
Du kan ansøge om generhvervelse din førerret i borgerservice. Husk, at bestille tid. Det er Færdselsstyrelsen, der vurderer din ansøgning, og du modtager din afgørelse i Digital Post. Det er vigtigt, at du afventer svaret fra Færdselsstyrelsen, inden du fx tilmelder dig et ANT-kursus.
Kontrollerende køreprøve
For at generhverve din førerret efter en ubetinget frakendelse, skal du bestå en kontrollerende køreprøve. Længden af din frakendelsesperiode har betydning for din kontrollerende køreprøve.
Hvis du er frakendt i mindre end 3 år:
Hvis din frakendelsesperiode er på mindre end 3 år, får du alle kategorier på dit kørekort tilbage, når du består den kontrollerende køreprøve i kategori B, personbil og varevogn. Hvis du inden frakendelsen fx har førerret til lastbil (kategori C), generhverver du altså førerretten til lastbil, når du består den kontrollerende køreprøve i bil (kategori B).
Hvis du er frakendt i mere end 3 år eller mere:
Hvis din frakendelsesperiode er på mere end 3 år, skal du tage en kontrollerende køreprøve i alle kategorier, som du tidligere har haft førerret til, og som du gerne vil have førerret og kørekort til igen.
Læs om ubetinget frakendelse på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Alkolås: Frakendelse efter spirituskørsel Hvis du har fået frakendt førerretten ubetinget på grund af spirituskørsel, kan du ansøge om at deltage i en alkolåsordning. Du ansøger i borgerservice, og det er Færdselsstyrelsen, der vurderer din ansøgning og afgør, om du kan deltage i en alkolåsordning eller ej. Husk, at vente med at tilmelde dig et ANT-kursus og gøre andre tiltag, indtil Færdselsstyrelsen har afgjort din sag. Du modtager besked fra Færdselsstyrelsen i Digital Post.
Der findes 2 forskellige alkolåsordninger i Danmark:
En frivillig alkolåsordning
En obligatorisk alkolåsordning
Der gælder forskellige vilkår for at deltage i de to alkolåsordninger. Det er blandt andet din promille under trafikforseelsen, der afgør, hvilken af de to ordninger du kan deltage i.
Læs om vilkårene for deltagelse i alkolåsordningerne på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Hent blanketten til deltagelse i alkolåsordningen på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Kørselsforbud Har du haft kørekort i under 3 år, når du begår den trafikforseelse, som medfører en frakendelse, får du et kørselsforbud i stedet for en betinget frakendelse af førerretten. Et kørselsforbud betyder, at du mister din førerret og skal aflevere dit kørekort til politiet.
Du skal gøre 2 ting, for at få din førerret og dit kørekort tilbage efter et kørselsforbud:
Gennemfør en såkaldt særlig køreundervisning hos en særlig godkendt kørelærer.
Bestå en kontrollerende køreprøve.
Skyldes dit kørselsforbud spirituskørsel, narkokørsel eller kørsel under andre bevidsthedspåvirkende stoffer, skal du i stedet for særlig køreundervisning gennemgå et ANT-kursus (alkohol-, narko- og trafikkursus).
Du kan ansøge om generhvervelse af din førerret i borgerservice. Husk, at bestille tid. Det er Færdselsstyrelsen, der vurderer din ansøgning, og du modtager din afgørelse i Digital Post. Det er vigtigt, at du afventer svaret fra Færdselsstyrelsen, inden du fx tilmelder dig særlig køreundervisning.
Særlig køreundervisning
Særlig køreundervisning er inddelt i 4 emner:
Trafikadfærd
Grundregler for bilkørsel
Manøvrer på vej
Særlige risikoforhold.
Den særlige køreundervisning består af 3 dele:
Skal omfatte mindst 8 lektioner af 45 minutter i teorilokale
Skal omfatte mindst 8 lektioner af 45 minutter i skolevogn
Undervisningen skal mindst strække sig over 8 undervisningsdage.
Læs mere om kørselsforbud på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Frakendelsesudskydelse: Udskudt førerret Hvis du får en ubetinget frakendelse af retten til at køre lille knallert, når du er under 18 år, vil du først kunne tage kørekort til bil, kategori B, når du er 18 år og 6 måneder. Dette hedder en frakendelsesudskydelse og betyder, at din ret til at tage kørekort til bil som 18-årig bliver udskudt 6 måneder. Indhold hentet fra borger.dk Kontrollerende køreprøve En kontrollerende køreprøve består af en teoriprøve og en praktisk prøve. Der er ikke krav om, at du skal have taget køreundervisning, før du tager din kontrollerende køreprøve, men det kan være en god idé at tage et par køretimer hos en kørelærer, før du booker din køreprøve.
Din køreprøve skal bookes 2 steder:
Du booker din teoriprøve i borgerservice.
Du booker din praktiske prøve gennem den kørelærer, du lejer en bil ved.
Selvom du ikke tager køretimer forud for den kontrollerende køreprøve, skal du kontakte en kørelærer for at leje en bil til afviklingen af den praktiske prøve. Den kontrollerende køreprøve skal nemlig foregå i en bil med pedaler på passagersædet.
Læs om kontrollerende køreprøver på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Bidrag til Offerfonden Du skal betale 500 kr. (2025) udover bøden til Offerfonden, hvis du får:
et klip i kørekortet
en ubetinget frakendelse af din førerret
et kørselsforbud.
Offerfonden yder tilskud til projekter og aktiviteter, der støtter ofre for forbrydelser og trafikofre samt til forskning med videre. Indhold hentet fra borger.dk Pris: kontrollerende køreprøve og alkolåsordninger
En kontrollerende køreprøve koster 1.210 kr. (2025)
Deltagelse i en obligatorisk alkolåsordning koster 2.700 kr. (2025)
Deltagelse i en frivillig alkolåsordning med personundersøgelse koster 4.845 kr. (2025)
Deltagelse i en frivillig alkolåsordning uden personundersøgelse koster 2.700 kr. (2025)
Hvis der stilles vilkår om alkoholistbehandling under den frivillige ordning, skal der yderligere betales 4.289 kr. (2025)
Se alle priser på kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Hvis du vil klage Hvis det er muligt at klage over en afgørelse, som Færdselsstyrelsen eller kommunen har truffet i din kørekortsag, vil det stå i afgørelsens klagevejledning. I første omgang har du mulighed for at klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen i netop din sag. Myndigheden vil på baggrund af din klage revurdere afgørelsen. I nogle tilfælde vil din klage herefter bliver behandlet af myndighedens klageinstans.
Læs om dine klagemuligheder på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Lovgivning I bekendtgørelse om
kørekort finder du en mere detaljeret beskrivelse af reglerne om kørekort.
Se bekendtgørelse om kørekort på retsinformation.dk
Indhold hentet fra borger.dk Læs også
Læs om frakendelse og generhvervelse på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Selvbetjening Bestil tid i borgerservice