Hvis du bor i Danmark og vil køre bil, skal du muligvis have byttet dit udenlandske kørekort til et dansk kørekort.
Kør med dit udenlandske kørekort i Danmark Om du må køre med dit udenlandske kørekort i Danmark, når du er på besøg i landet, afhænger bl.a. af hvor i verden, dit kørekort er udstedt.
Er dit kørekort udstedt på Færøerne, i Grønland, Schweiz, et EU- eller EØS-land (Island, Norge og Liechtenstein), må du køre med dit udenlandske kørekort i Danmark.
Er dit kørekort fra et andet land, og er det ikke udfærdiget med latinske bogstaver, skal du enten medbringe et internationalt kørekort eller en oversættelse til dansk, engelsk eller fransk. Det er en betingelse, at oversættelsen er lavet af en offentlig myndighed eller af en organisation, der i udstedelseslandet er bemyndiget til det.
Læs om udenlandsk kørekort i Danmark på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Turistkørekort Hvis du ikke har et kørekort, som du kan køre med i Danmark, kan du som besøgende i Danmark få udstedt et turistkørekort af Færdselsstyrelsen. Et turistkørekort giver dig tilladelse til at køre midlertidigt i Danmark.
Send din ansøgning om turistkørekort som mail eller brev til Færdselsstyrelsen. Hvis din henvendelse omhandler en specifik sag eller indeholder personlige oplysninger, anbefaler vi, at du skriver til os gennem Digital Post.
Send os en mail:
Digital post
info@fstyr.dk
Send os et brev:
Færdselsstyrelsen
Sorsigvej 35
6760 Ribe
Mrk. din henvendelse: Ansøgning om turistkørekort
Det er vigtigt, at ansøgningen indeholder en returadresse, som afgørelsen om turistkørekort kan sendes til.
Når du ansøger om et turistkørekort, skal ansøgningen være vedhæftet en kopi af relevant dokumentation for din førerret, fx en kopi af dit kørekort, en bekræftelse fra udstedelseslandet, en kopi af ID-kort eller pas, mv. Du må ikke indsende originaldokumenter, da dokumenterne ikke sendes med tilbage. Indhold hentet fra borger.dk Ombyt dit udenlandske kørekort til et dansk kørekort Hvis du har sædvanlig bopæl i Danmark, og du ønsker at ombytte dit udenlandske kørekort til et dansk kørekort, kan der være krav om, at du skal bestå en kontrollerende køreprøve. Sædvanlig bopæl er det sted, hvor du sædvanligvis opholder dig i forbindelse med studie, job eller det sted, som du har en personlig tilknytning til fx i forbindelse med familie.
Om du skal tage en kontrollerende køreprøve eller ej afhænger af, hvor i verden dit kørekort er udstedt.
Hvis du ombytter fra Færøerne, et EU- eller EØS-land:
Hvis dit kørekort er udstedt på Færøerne, et EU- eller EØS-land (Island, Norge og Liechtenstein), er der som udgangspunkt ikke krav om, at du skal ombytte dit kørekort. Og hvis du ombytter dit kørekort fra et EU- eller EØS-land, er der ikke krav om, at du skal bestå en kontrollerende køreprøve.
Hvis du ombytter fra et gruppe 1- eller gruppe 2-land:
Er dit kørekort fra et gruppe 1- eller gruppe 2-land, er der ikke krav om kontrollerende køreprøve, hvis du ønsker at ombytte til i kategori B, personbil og varebil. Hvis du ønsker at ombytte andre kategorier, skal du bestå en kontrollerende køreprøve for hver kategori, du ønsker at ombytte fra dit udenlandske kørekort til et dansk kørekort.
Se listen med lande i gruppe 1- og 2-lande på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Hvis du ombytter fra et 3. land:
Er dit kørekort fra et andet land end et EU- eller EØS-land og ikke en del af gruppe 1 eller gruppe 2 ordningen betegnes det som et 3. land, og du skal bestå en kontrollerende køreprøve for at ombytte dit udenlandske kørekort til et dansk.
Er dit kørekort udstedt i et 3. land, altså et land uden for EU- og EØS og gruppe 1- eller gruppe 2 -landene, skal du bestå en kontrollerende køreprøve for at ombytte det til et dansk kørekort.
Læs mere om sædvanlig bopæl og ombytning Færdselsstyrelsens hjemmeside
Se aktuelle sagsbehandlingstider på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Sædvanlig bopæl 3 ting, du skal vide om sædvanlig bopæl:
Du skal have sædvanlig bopæl i Danmark for at ombytte dit udenlandske kørekort til et dansk kørekort. Sædvanlig bopæl er det sted, hvor du sædvanligvis opholder dig i forbindelse med studie, job eller det sted, som du har en personlig tilknytning til fx i forbindelse med familie.
Du får som udgangspunkt sædvanlig bopæl fra det tidspunkt, du bosætter dig i Danmark med henblik på at opholde dig her i mindst 185 dage om året i forbindelse med din personlige eller erhvervsmæssige tilknytning til Danmark. Det er borgerservice, der vurderer, om du har sædvanlig bopæl i Danmark. Der er borgerservice, der vurderer, om du har sædvanlig bopæl i Danmark.
Hvis du har sædvanlig bopæl i Danmark, kan du køre med dit udenlandske kørekort i op til 180 dage. Det betyder, at du, inden der er gået 180 dage, skal have ombyttet dit udenlandske kørekort til et dansk kørekort, hvis du fortsat ønsker at køre i Danmark.
Indhold hentet fra borger.dk Kontrollerende køreprøve En kontrollerende køreprøve består af en teoriprøve og en praktisk prøve. Der er ikke krav om, at du skal have taget køreundervisning, før du tager din kontrollerende køreprøve, men det kan være en god idé at tage et par køretimer hos en kørelærer, før du booker din køreprøve.
Din køreprøve skal bookes 2 steder:
Du booker din teoriprøve i borgerservice.
Du booker din praktiske prøve gennem den kørelærer, du lejer en skolevogn hos.
Selvom du ikke tager køretimer forud for den kontrollerende køreprøve, skal du kontakte en kørelærer for at leje en skolevogn til afviklingen af den praktiske prøve. Den kontrollerende køreprøve skal nemlig foregå i en bil med pedaler i passagersiden.
Læs om kontrollerende køreprøver på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Tjekliste: Det skal du tage med i borgerservice Hvis du ønsker at ombytte dit udenlandske kørekort til et dansk kørekort, skal du skal møde op i borgerservice i en valgfri kommune. Husk at bestille tid. Det er borgerservice, der opkræver betaling for ombytningen af kørekort. Det er Færdselsstyrelsen, der vurderer din ansøgning, og du modtager din afgørelse i Digital Post.
3 ting, du skal tage med i borgerservice:
Kørekortfoto (nogle kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto på stedet mod betaling)
Dit udenlandske kørekort
Et gyldigt pas.
I nogle tilfælde skal du også huske:
Lægeattest
Opholdstilladelse eller opholdsbevis.
Hvis du ikke er dansk eller nordisk statsborger, skal du huske at medbringe en opholdstilladelse eller opholdsbevis, medmindre du lovligt kan opholde dig i Danmark uden tilladelse.
Læs om kravet om lægeattest under afsnittet 'Lægeattest'. Indhold hentet fra borger.dk Lægeattest Du skal selv sørge for at få en lægeattest, hvis der er krav om lægeattest i netop din ombytningssag.
Du skal bruge en lægeattest, hvis:
du har et kørekort, som ikke er udstedt på Færøerne, i Grønland eller i et EU- eller EØS-land.
dit udenlandske kørekort udløber inden for nær fremtid. Det danske kørekort vil i den forbindelse få en fornyet gyldighedstid på op til 15 år.
Du har et EU-kørekort, der er ombyttet fra et 3. land. Et 3. land er et land, der ikke er del af en såkaldt gruppe 1 eller gruppe 2 ordning.
Se listen med lande i gruppe 1- og 2-lande på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Læs om lægeattest i kørekortsager på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Læs om lægeattest i kørekortsager på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Krav til kørekortfoto Du skal selv sørge for et foto til dit nye kørekort. Flere kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto i borgerservice mod betaling. I de fleste kommuner skal du bestille tid på forhånd, så husk altid at tjekke kommunens hjemmeside.
Der er specielle krav til det fotografi, der skal bruges i dit kørekort:
Det skal være af god kvalitet, holdbart, egnet til indscanning og uden stempler eller andre skader.
Det skal ligne dig.
Det skal have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden.
Det skal tages lige forfra og vise dit ansigt uden hovedbeklædning og det øverste af skuldrene.
Ansigtet skal være jævnt belyst.
Begge øjne skal være helt synlige, og blikket skal være rettet mod kameraet.
Hovedbeklædning må kun bæres, hvis ansøger anmoder om det af religiøse grunde. Hvis der gives tilladelse, skal pandeparti, kindben og hage være tydelige. Den synlige del af ansigtet skal være jævnt belyst, og begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet.
Munden skal være lukket.
Briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser.
Baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.
Se eksempler på kørekortfotos på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Du kan få taget foto til dit kørekort i Borgerservice på Tårnby Rådhus.Indhold hentet fra borger.dk Pris: Ombytning af udenlandsk kørekort til dansk kørekort Priser (2025):
Ombytning af udenlandsk kørekort til dansk kørekort koster 370 kr.
Ombytning af udenlandsk kørekort til dansk kørekort til lille og stor knallert koster 190 kr.
Tvungen ombytning som følge af nye regler og lignende koster 190 kr.
Se alle priser på kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Selvbetjening Bestil tid i borgerserviceUdfyld lægeattest til ansøgning om kørekort Hvis du vil vide mere Hvis du vil klage Hvis det er muligt at klage over en
afgørelse, som Færdselsstyrelsen eller kommunen har truffet i din kørekortsag,
vil det stå i afgørelsens klagevejledning. I første omgang har du mulighed for
at klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen i netop din
sag. Myndigheden vil på baggrund af din klage revurdere afgørelsen. I
nogle tilfælde vil din klage herefter bliver behandlet af myndighedens
klageinstans.
Læs om dine klagemuligheder på Færdselsstyrelsens hjemmeside Indhold hentet fra borger.dk Lovgivning I bekendtgørelse om kørekort finder du en mere detaljeret
beskrivelse af reglerne om kørekort.
Se bekendtgørelse om kørekort på retsinformation.dk
Indhold hentet fra borger.dk Læs også
Læs om kørekort og udland på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk