Hvis du ønsker at køre knallert, skal du have et knallert-kørekort. Du tager dit knallert-kørekort på ungdomsskolen, når du er under 18 år.
Du kan melde dig til undervisningen, når du er fyldt 14,5 år.
Sådan gør du, når du er under 18 år
Meld dig til på ungdomsskolens hjemmeside
Ring til ungdomsskolen på telefon 32 50 17 51.
Meld dig til knallert-kørekort på ungdomsskolens hjemmeside
Kørekort til lille knallert fra 15 år Sådan tager du kørekort til lille knallert, når du er 15-18 år Du kan tage kørekort til lille knallert, når du er 15 år. Du kan begynde på din køreuddannelse, når du er 14 år og 6 måneder. Køreundervisningen foregår på en af landets ungdomsskoler.
Er du over 18 år, gælder der andre regler for at tage kørekort til lille knallert, det kan du læse mere om her på siden.
Er du mellem 15-18 år skal du gøre 3 ting, for at tage kørekort til lille knallert:
Tilmeld dig køreuddannelsen i lille knallert hos din ungdomsskole.
Gennemfør køreundervisningen og bestå teori- og praktisk prøve.
Gennemfør et kursus i færdselsrelateret førstehjælp for unge knallertførere.
Det er din kørelærer på ungdomsskolen, der hjælper dig med at ansøge om kørekort til lille knallert. Ansøgningen skal indleveres i borgerservice i den kommune, hvor du bor. Indhold hentet fra borger.dk Regler, når du kører på lille knallert 5 huskere til dig, så du undgår ulykker og bøder:
Du må max køre 30 km/t på lille knallert.
Husk hjelmen.
Hav altid kørekortet med dig, når du kører.
Kør aldrig, hvis du har drukket.
Der må kun være en person på knallerten ad gangen.
På hjemmesiden sikkertrafik.dk kan du se, hvad straffen er for at køre ulovligt på knallert.
Rådet for Sikker Trafik: Bøder og sanktioner for knallert 30
Indhold hentet fra borger.dk Husk forsikring Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til knallert, når du kører på lille knallert. Forsikringen dækker de skader, du laver, hvis du er indblandet i et uheld, også hvis du ikke selv er skyld i ulykken.
Ifølge Rådet for Sikker Trafik sker det ca. 3 gange om ugen, at knallertkørere uden forsikring er indblandet i uheld.
På Rådets for Sikker Trafiks hjemmeside kan du bl.a. se, hvordan det kan komme til at koste dig over en halv million kr. at køre uden forsikring, hvis uheldet er ude.
Se eksemplet på, hvad det kan kost dig at køre uden forsikring på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Pris: Køreprøve og kørekort til lille knallert (under 18 år) Køreprøve og udstedelse af kørekort til lille knallert koster (2025):
680 kr. når du er under 18 år.
310 kr. når du er under 18 år og ikke består den teoretiske eller den praktiske køreprøve første gang og derfor skal op til en ny prøve.
Det koster 190 kr. at få udstedt et nyt knallertkørekort, hvis du har tabt dit gamle, det er ødelagt eller stjålet (2025).
Nogle kommuner tager et ekstra gebyr for at udstede knallertkørekortet, du kan spørge din kørelærer eller i borgerservice om det gælder, der hvor du bor.
Indhold hentet fra borger.dk Tjekliste: Det skal ungdomsskolen bruge - kørekort til lille knallert fra 15 år <p class="MsoNormal">4 ting ungdomsskolen skal bruge:</p>
<ul style="margin-top: 0cm;">
<li class="MsoNormal" style="mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt;">Ansøgning om kørekort</li>
<li class="MsoNormal" style="mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt;">Kørekortfoto</li>
<li class="MsoNormal" style="mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt;">ID. ID er som udgangspunkt et gyldigt pas eller et tidligere udstedt kørekort. Hvis du ikke har et gyldigt pas eller tidligere udstedt kørekort, skal du medbringe anden legitimation fx navneattest eller sundhedskort samt billedlegitimation fx studiekort.</li>
<li class="MsoNormal" style="mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt;">Bevis for førstehjælpskursus for unge knallertførere. Borgerservice kan se dit færdselsrelaterede førstehjælpsbevis for unge knallertkørere i Køreprøvebooking. Køreprøvebooking er en online platform for køreelever, kørelærere og borgerservice. Dit førstehjælpsbevis må højst være 1 år gammelt, når det uploades i Køreprøvebooking, og kurset skal senest være gennemført ved tilmelding til den praktiske prøve.</li>
</ul> Kørekort til lille knallert fra 18 år Sådan tager du kørekort til lille knallert, når du er over 18 år Tager du kørekort til lille knallert, når du er 18 år eller mere, er det eneste krav, at du skal bestå en teoriprøve hos Færdselsstyrelsen. Husk, at du automatisk har kørekort til lille og stor knallert, hvis du har kørekort til bil, kategori B, eller til motorcykel, kategori A1, A2, A. Det kaldes afledt ret.
3 ting, du skal gøre for at tage kørekort til lille knallert, når du er over 18 år:
Ansøg om kørekort til lille knallert i borgerservice.
Bestil en teoriprøve i borgerservice.
Bestå en teoriprøve hos Færdselsstyrelsen.
Du kan enten selv læse op til teoriprøven eller tilmelde dig undervisning ved et uddannelsessted, der tilbyder køreunderundervisning til dig, der er over 18 år og som ønsker at tage kørekort til lille knallert. Indhold hentet fra borger.dk Tjekliste: Det skal borgerservice bruge - kørekort til lille knallert fra 18 år I de fleste tilfælde er det din kørelærer fra ungdomsskolen, der indleverer din ansøgning om kørekort i borgerservice. Det er borgerservice, der godkender din ansøgning og opkræver betaling for din køreprøve.
4 ting borgerservice skal bruge:
Ansøgning om kørekort
Kørekortfoto
ID. ID er som udgangspunkt et gyldigt pas eller et tidligere udstedt kørekort. Hvis du ikke har et gyldigt pas eller tidligere udstedt kørekort skal du medbringe andet egnet legitimation fx navneattest eller sundhedskort samt billedlegitimation fx studiekort.
Førstehjælpsbevis. Borgerservice kan se dit færdselsrelaterede førstehjælpsbevis i Køreprøvebooking. Dit førstehjælpsbevis må højst være 1 år gammelt, når det uploades i Køreprøvebooking, og kurset skal senest være gennemført ved tilmelding til den praktiske prøve.
I nogle tilfælde skal borgerservice også se:
Opholdstilladelse eller opholdsbevis, hvis du ikke er dansk statsborger
Dokumentation for sædvanlig bopæl. Sædvanlig bopæl er det sted, hvor du sædvanligvis opholder dig i forbindelse med studie, job eller det sted, som du har en personlig tilknytning til fx i forbindelse med familie. Der er borgerservice, der vurderer om du har sædvanlig bopæl i Danmark.
Læs mere om sædvanlig bopæl på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Hent blanketten til ansøgning om kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Pris: Kørekort til lille knallert (18 år og derover)
Teoriprøve og udstedelse af kørekort til lille knallert koster 190 kr., hvis du er over 18 år (2025)
Det koster 190 kr. at få udstedt et nyt knallertkørekort, hvis du har tabt dit gamle, det er ødelagt eller stjålet (2025)
Nogle kommuner tager et ekstra gebyr for at udstede knallertkørekortet, du kan spørge i borgerservice om det gælder for dig. Indhold hentet fra borger.dk Kørekort til stor knallert fra 18 år Hvis du vil klage Hvis det er muligt at klage over en afgørelse, som Færdselsstyrelsen eller kommunen har truffet i din kørekortsag, vil det stå i afgørelsens klagevejledning. I første omgang har du mulighed for at klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen i netop din sag. Myndigheden vil på baggrund af din klage revurdere afgørelsen. I nogle tilfælde vil din klage herefter bliver behandlet af myndighedens klageinstans.
Læs om dine klagemuligheder på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Lovgivning I bekendtgørelse om
kørekort finder du en mere detaljeret beskrivelse af reglerne om kørekort.
Se bekendtgørelse om kørekort på retsinformation.dk
Indhold hentet fra borger.dk Sådan tager du kørekort til stor knallert Har du ikke kørekort til bil eller motorcykel, kan du tage kørekort til stor knallert, kategori AM, når du er 18 år. Du kan tidligst starte på din køreuddannelse til stor knallert, når du er fyldt 17 år og 9 måneder, og du kan tidligst få udstedt dit kørekort, når du er fyldt 18 år. Når du har kørekort til stor knallert, har du automatisk kørekort til lille knallert. Det kaldes afledt ret.
Husk, har du kørekort til motorcykel eller bil har du automatisk ret til at føre både lille og stor knallert. Det betyder, at du må køre stor knallert, selvom du ikke har taget et kørekort til stor knallert. Det må du, fordi det er en afledt ret af din førerret til bil, kategori B, eller til motorcykel, kategori A1, A2 eller A.
5 ting, du skal gøre for at få kørekort til stor knallert:
Tilmeld dig en køreskole.
Ansøg om kørekort til stor knallert i borgerservice.
Gennemfør køreundervisningen og bestå en teori- og praktisk prøve
Gennemfør et kursus i færdselsrelateret førstehjælp.
Sikr dig, du har sædvanlig bopæl i Danmark.
Sædvanlig bopæl er det sted, hvor du sædvanligvis opholder dig i forbindelse med studie, job eller det sted, som du har en personlig tilknytning til fx i forbindelse med familie. Der er borgerservice, der vurderer om du har sædvanlig bopæl i Danmark.Indhold hentet fra borger.dk Tjekliste: Det skal borgerservice bruge - kørekort til stor knallert fra 18 år I de fleste tilfælde er det din kørelærer, der indleverer din ansøgning om kørekort i borgerservice. Det er borgerservice, der godkender din ansøgning og opkræver betaling for din køreprøve.
4 ting borgerservice skal bruge:
Ansøgning om kørekort
Kørekortfoto
ID. ID er som udgangspunkt et gyldigt pas eller et tidligere udstedt kørekort. Hvis du ikke har et gyldigt pas eller tidligere udstedt kørekort, skal du medbringe anden egnet legitimation, fx navneattest eller sundhedskort samt billedlegitimation fx studiekort.
Lægeattest.
I nogle tilfælde skal borgerservice også se:
Førstehjælpsbevis, hvis du ikke tidligere har erhvervet kørekort
Opholdstilladelse eller opholdsbevis, hvis du ikke er dansk statsborger
Dokumentation for sædvanlig bopæl. Sædvanlig bopæl er det sted, hvor du sædvanligvis opholder dig i forbindelse med studie, job eller det sted, som du har en personlig tilknytning til fx i forbindelse med familie. Der er borgerservice, der vurderer om du har sædvanlig bopæl i Danmark.
Læs mere om sædvanlig bopæl på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Du kan enten udfylde din ansøgning om kørekort digitalt i Køreprøvebooking eller downloade og printe blanketterne fra Færdselsstyrelsens hjemmeside:
Gå til Køreprøvebookings selvbetjening
Hent blanketten til ansøgning om kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Særligt om lægeattest – i hvilke tilfælde, du skal bruge en, og hvordan du får den Du skal bruge en lægeattest, hvis:
du ansøger om kørekort til en ny kategori (med undtagelse af lille knallert, her skal du ikke bruge en lægeattest).
du fornyr dit kørekort, som tidligere har været udstedt med en tidsbegrænsning af helbredsmæssige årsager.
du fornyr dit kørekort til en lastbilkategori, buskategori eller erhvervsmæssig personbefordring.
4 vigtige ting om din lægeattest:
Du skal selv sørge for at få en lægeattest, hvis der er krav om lægeattest i netop din kørekortsag.
Det er som udgangspunkt din almene praktiserende læge, der skal lave din lægeattest. Hvis en speciallæge laver lægeattesten, skal der være en begrundelse.
Din læge opkræver gebyret for din lægeattest.
Lægeattesten må ikke være mere end 6 måneder gammel, når du indleverer ansøgningen om kørekort til borgerservice, og lægeattesten må ikke være mere end 1 år og 9 måneder gammel, når du får udstedt kørekortet.
Læs om lægeattest i kørekortsager på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Læs mere om lægeattest i kørekortsager på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Køreprøve og kørekort til stor knallert (over 18 år)
Køreprøve og udstedelse af kørekort
til stor knallert koster 390 kr. (2025)
Se alle priser på kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Selvbetjening Udfyld lægeattest til ansøgning om kørekort Hvis du vil vide mere Hvis du vil klage Hvis det er muligt at klage over en afgørelse, som Færdselsstyrelsen eller kommunen har truffet i din kørekortsag, vil det stå i afgørelsens klagevejledning. I første omgang har du mulighed for at klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen i netop din sag. Myndigheden vil på baggrund af din klage revurdere afgørelsen. I nogle tilfælde vil din klage herefter bliver behandlet af myndighedens klageinstans.
Læs om dine klagemuligheder på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk Lovgivning I bekendtgørelse om
kørekort finder du en mere detaljeret beskrivelse af reglerne om kørekort.
Se bekendtgørelse om kørekort på retsinformation.dk
Indhold hentet fra borger.dk Læs også
Læs om kørekort til traktor på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Læs om kørekort til knallert på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Læs om kørekort til 17-årige på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Indhold hentet fra borger.dk