Det er efterhånden tydeligt, at julen nærmer sig, også på pladsen foran rådhuset, hvor det store juletræ har meldt sig klar til at skabe julestemning, ikke mindst i anledning af vores julemarked 2. december.
I borgmesterkalenderen er der også fyldt godt op, og jeg er i fuld gang med at forberede mig til alle julens arrangementer.
I nyhedsbrevet kan du også læse om mit besøg på et julemærkehjem, praktik i fritidsklubben Løjtegården, en fornem pris til en af vores musikelever og meget mere.
Besøg på julemærkehjemmet Liljeborg
Onsdag var jeg forbi julemærkehjemmet Liljeborg, der ligger i Roskilde. Her hjælper de børn, som mistrives, for eksempel på grund af mobning. Tårnby Kommune har et godt samarbejde med Liljeborg og det var fantastisk at høre om, hvordan Liljeborg hjælper de unge til at genfinde troen på sig selv og livet.
Liljeborg er et af Danmarks i alt fem julemærkehjem. Det åbnede i 2018, og hverdagen her er fyldt med bevægelse, leg og aktiviteter, som giver børn og unge mulighed for at forbedre både deres fysiske form, psykiske velbefindende og sociale kompetencer.
Praktik i fritidsklub
Vi bliver hos de unge. I denne uge har jeg nemlig også været i praktik i fritidsklubben Løjtegården. Her fik jeg først en rundvisning af leder Jens Hastrup. Jeg fik også mulighed for at prøve trommesættet og lave en julegave på klubbens værksted.
At være i praktik på forskellige institutioner i kommunen er noget, jeg gør med jævne mellemrum, for det er en rigtig god mulighed for at få indblik i de ansattes hverdag og have føling med, hvordan det går med de borgere, der bruger vores institutioner.
Forebyggende arrangement om bandekriminalitet
Onsdag i næste uge lægger jeg vejen forbi Kulturhuset Kastrup Bio. Her holder SSP, UNG Tårnby og Udsatterådet nemlig et arrangement for kommunens 9. klasser, der handler om at forebygge bandekriminalitet. Der vil være tre forskellige oplægsholdere, og efterfølgende vises filmen Underverdenen 2.
Jeg har hørt, at der både vil være snacks og drikkevarer til filmen, så jeg håber, at de unge får en rigtig hyggelig og tankevækkende dag med dette meget aktuelle emne i fokus. Min opgave er at byde velkommen, og jeg glæder mig til at hilse på eleverne.
Fernisering i børnehøjde
Mandag får jeg fornemt besøg på rådhuset. Her kommer 20 af de store børn fra Børnehaven Englandsvej på besøg. De har været med til at male årets bud på en tegning til mine julekort.
Alle tegningerne er på forhånd blevet sat op i rådhushallen til skue for alle, og jeg overrækker en præmie til det barn, hvis tegning er kommet på kortene. Vi skal danse om juletræet, og der er også lidt at spise og drikke. Jeg glæder mig meget til at se børnene.
Julemarked på rådhuset
Her kommer en varm opfordring til at lægge vejen forbi rådhuset lørdag den 2. december, hvor vi holder vores årlige julemarked. Det er en god anledning til at ønske hinanden glædelig jul, og det er også der, vi tænder lyset i vores kæmpe, flotte juletræ.
Jeg kommer. Julemanden kommer, og der vil være boder, både på pladsen foran rådhuset og inde på selve rådhuset, hvor man kan købe gaver og lidt at spise og drikke. Musik er der også. Jeg håber meget, vi ses.
Fornem talentpris til musikskoleelev
Fra borgmesterkontoret skal lyde et meget stort tillykke til klarinetelev på Tårnby Musikskole, Philip Schou Christiansen. Som man kan se på Tårnby Kommunes hjemmeside, er han udvalgt som en af 5 unge musikere til at deltage i det ambitiøse Jacob Gade Talentprogram for klassiske musikere mellem 14 og 19 år. Se nyheden
Det er fantastisk flot, at Philip på den måde får sat Tårnby på den klassiske musiks landkort. Så stort tillykke endnu en gang, både til Philip og til hans undervisere på Tårnby Musikskole, som har hjulpet ham så langt, at han på denne måde kan regne sig for en af de mest talentfulde unge musikere herhjemme.
Rengøringsassistenternes dag 4. december
De sørger for, at der er rent omkring dig. I hvert fald på arbejdspladsen, og nu har de fået deres egen dag. Jeg taler naturligvis om rengøringsassistenterne.
I Tårnby Kommune har vi omkring 180 rengøringsassistenter, som tager sig af kommunens bygninger. Og de gør et flot stykke arbejde. For mange af dem starter arbejdsdagen kl. 04 om morgenen, da vuggestuer, børnehaver, skoler skal være klar til alle kommunens børn og medarbejdere møder ind.
Ud over at gøre rent, klarer de også en række små ting, som vi ikke tænker over. Det kan for eksempel være at lave en kande kaffe til husets medarbejdere eller tømme en opvaskemaskine.
Mange af vores assistenter har været hos os i mange år. Det er med til at gøre os stærke, at de kender alle vores kommunale bygninger og hurtigt kan rykke rundt og løse akutte opgaver, hvis behovet er der. Det skete for eksempel, da vi pludselig skulle modtage flygtninge fra Ukraine, og der skulle gøres boliger klar.
Kommer en rengøringsassistent forbi dig, så husk at give et skulderklap for det gode arbejde.
Fra DSI til Kirstinehøjskolen
Skole- og dagbehandlingstilbuddet DSI (Den Specialiserede Institution) skifter navn til Kirstinehøjskolen. Eleverne på skolen har ofte udfordringer, der fylder i hverdagen, og der er enighed blandt både medarbejdere, elever og forældre om, at et skolenavn, der som andre skoler i Tårnby er relateret til omgivelserne, vil hjælpe til at mindske følelsen af marginalisering.
Grønt flag til Løjtegårdsskolen
Tirsdag i næste uge lægger jeg vejen forbi Løjtegårdsskolen, som har fået deres 4. grønne flag. Det er så flot og noget, man som borgmester for en grøn kommune kun kan være stolt af. Det Grønne Flag uddeles til institutioner, der arbejder med bæredygtighed, og som skole skal man opfylde et program på 7 trin.
Løjtegårdsskolen har blandt andet formuleret en grøn vision, gennemført grønne handlinger og grøn undervisning. Bæredygtighed er tænkt ind i undervisningen og eleverne er blevet inddraget i skolens miljøtiltag.
Biblioteks-Escape og fake news på skemaet
Tårnby Kommunebiblioteker og ungdomsuddannelserne i Tårnby samarbejder om en række tilbud, som skal styrke elevernes evne til at finde de rigtige fysiske og digitale materialer til deres opgaver og til at være kildekritiske i deres skolearbejde.
I denne uge har to klasser fra KBHSYD således været på besøg på Tårnby Hovedbibliotek for at prøve kræfter med ”Biblioteks-Escape”. Her skulle eleverne på tid løse seks gåder via. søgemaskinerne, finde materialer på hylderne, spørge bibliotekarerne i Info om råd og meget mere.
Flere elever sagde efterfølgende, at et biblioteksbesøg aldrig havde været sjovere samtidig med, at de blev klogere på, hvordan de kan bruge biblioteket på både deres nuværende og fremtidige uddannelser.
I den kommende uge har alle 1. årsklasser på Tårnby Gymnasium ”Digital Dannelse” på skemaet. I den forbindelse får gymnasiet besøg af bibliotekarer fra Tårnby Kommunebiblioteker, der skal undervise eleverne i, hvordan de kan spotte ”fake news” og lave god kildekritik.
Undervisningen er en direkte forlængelse af et samarbejde fra sidste år mellem Tårnby Gymnasium og Tårnby Kommunebiblioteker, der skal styrke elevernes evne til at skelne sandt fra falsk på Internettet.
Foredrag om den italienske mafia på Tårnby Hovedbibliotek 28. november
Den italienske mafia fylder godt i det økonomiske landskab i Italien, men gennem de sidste halvtreds år er mafiaen flyttet længere nordpå for at søge nye markeder og vaske sine penge hvide i det ”pæne” erhvervsliv i resten af Europa.
Også store danske offentlige byggerier har i de senere år haft italienske selskaber med mafiarelationer beskæftiget. De kan nemlig være svære at få øje på og gardere sig imod, da mafiaen efterhånden opfører sig mere som forretningsfolk end kriminelle.
Men hvordan opstod mafiaen, hvordan udviklede den sig, og hvorfor er den så svær at bekæmpe? Det kan du høre om til et foredrag med Morten Beiter, journalist og udlandskorrespondent.
Foredraget er et samarbejde mellem AOF Amager og Tårnby Kommunebiblioteker og finder sted i Rotunden på Tårnby Hovedbibliotek. Billetter købes via AOF Amager, læs mere på bibliotekets hjemmeside
Det var alt for denne gang. Rigtig god weekend til jer alle.