Medarbejderne fik den nyeste viden om demens, da der i sidste uge var demensuge.
Hvordan kan man med en rask hjerne forstå, hvad et menneske med demens vil? Hvad er det meningsfuldt for et menneske med demens at gøre i hverdagen? Hvilke former for demens findes der, og hvordan kommer de til udtryk? Hvordan indvirker fysisk aktivitet på demens? Og hvordan kan man som medarbejder skabe det bedst mulige samarbejde med de pårørende til et menneske med demens?
Det er nogle af de emner, der var på programmet i sidste uge, hvor der var demensuge i Tårnby Kommune. Ugen igennem skiftedes medarbejdere fra blandt andet plejehjem, hjemmepleje, kommunens rehabiliteringsenhed, daghjem, pensionisthuse og SundhedsCenter Tårnby til at samles på Plejehjemmet Løjtegårdsvej til foredrag, vidensboder, teaterforestilling og samtaler om demens.
Vigtigt at stoppe op og lære nyt
Borgmester Allan S. Andersen og direktør på ældreområdet Katrine Birk deltog i demensugen onsdag eftermiddag, hvor de besøgte de forskellige vidensboder, kommunens demens-specialister havde sat op.
”Demens er en del af tilværelsen for rigtig mange her i kommunen, enten fordi de selv får demens, er pårørende til nogen med demens eller er en af de mange omsorgsfulde og dygtige mennesker, som arbejder med mennesker med demens i hverdagen. Demensugen er en vigtig lejlighed til, at vi hver især sætter vores vanlige gøremål på pause et par timer for at blive klogere på både sygdommen i sig selv og hvordan vi kan leve med den som livsvilkår”, fortæller borgmesteren.
Tryghed og en rød tråd
På ældreområdet i Tårnby Kommune er der i disse år fokus på, at alle borgere skal opleve tryghed og sammenhæng i deres forløb, og det er også meget vigtigt, når det handler om demens, fortæller direktør Katrine Birk.
”Man kan bevare en del af det gode og meningsfulde hverdagsliv, selvom demens pludselig bliver et livsvilkår, og det skal vores medarbejdere kunne støtte demensramte og deres pårørende i. Derfor lægger vi stor vægt på, at vores medarbejdere i ældreplejen og på vores rehabiliteringsområde har de kompetencer og forståelser, der skal til, og det er sådan noget som demensugen en vigtig del af”, forklarer direktøren.
Her kan du få støtte og vejledning
Der er demensansvarlige på kommunens fem plejehjem, i hjemmeplejen og på kommunens daghjem. Der er også tværgående demenskoordinatorer, der blandt andet laver arrangementer for demensramte og pårørende og understøtter for eksempel overgang fra hjem til plejebolig. Tårnby Kommune har også aflastningspladser, som kan være en hjælp både for den demensramte og personens pårørende.
Se alle kommunens tilbud til demensramte og pårørende
Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens bor der i Tårnby Kommune 300 mennesker, der har fået en officiel demensdiagnose, men det vurderes, at yderligere mindst lige så mange borgere i Tårnby har demens, men af forskellige årsager ikke har fået en diagnose.