Et nyt friluftsudvalg på Tårnby Gymnasium skal få flere unge til at gå til outdoor. Første tur var stor succes: Det skaber fællesskab og fremmer trivslen.
Overnattende i shelters er typisk ikke der, hvor vi finder de fleste gymnasieelever midt januar. Ikke desto mindre er det lige præcis, hvad knap 50 gymnasieelever fra Tårnby Gymnasium har gjort. Et nyt udvalg med omdrejningspunkt i friluftsaktiviteter står bag.
’Først følte jeg faktisk ikke, at jeg havde tid, men da jeg hørte, at det var en slags fællesskabstur, så meldte jeg mig til. Det var virkelig godt at være sammen om noget andet, snakke om noget andet. Det var med til at danne nye relationer og andre relationer end dem, vi er vant til i hverdagen’, Valdemar 19 år.
Vinterbadning, kajakroning, orienteringsløb. Det er let for alle at være med, der er skruet op for legeelementet, og der er mange sociale gevinster at høste. Det ved friluftslivets foreninger så ganske godt, men hvordan får vi de unge med ud i naturen?
I partnerskabet mellem Tårnby Kommune og DGI Storkøbenhavn, der arbejder for at få flere børn og unge med i foreningsfællesskaberne, valgte de at spørge hovedpersonerne selv – nemlig de unge. Svaret er et fleksibelt fællesskab, som er lettilgængeligt. De unge ønsker at være sammen om et fælles tredje uden forventningspres. Den greb Tårnby Gymnasium og skabte rammerne for friluftsudvalget, mens DGI Storkøbenhavn sørgede for dygtige instruktører.
’Jeg gik ind med ja-hatten på, selvom det havde regnet hele dagen. Det var vådt terræn, vi fik lov til at opleve. Men det var en rigtig god oplevelse. Vi sov i telte og shelters. Og det blev jo tidlig mørkt, så alt var med pandelamper. Og det var sjovt at opleve hvilke forskellige færdigheder, vi har. Nogle var hurtige til at lave bål. Andre var knap så skarpe til det med madlavning. Vi sad om aftenen og ristede skumfiduser og snobrød, mens vi sang sange. Det var så hyggeligt. Jeg er efterladt med en dejlig følelse’, Mollie 18 år.
Fast udvalg på Tårnby Gymnasium
På Tårnby Gymnasium var man ikke tvivl om, at et friluftsudvalg var en god ide. ’Projektet taler godt ind i skolens arbejde med trivsel og trivselsfremmende aktiviteter’ fortæller vicerektor Anne Lehmann-Nielsen.
Det har dog ikke været muligt at have et fuldstændig ungebåret udvalg. Det er svært for eleverne at stå for organisering og kommunikation samtidig med, at skoledagen skal passes. Der er der blevet tilknyttet en kontaktlærer, som også vil være tovholder på udvalget fremadrettet.
’Tanken er nu, at vi vil gentage turen næste skoleår og desuden supplere turen med nogle mindre outdoor-aktiviteter i løbet af foråret og efteråret. Der er en enorm opbakning til projektet blandt eleverne. Vores forventninger til projektet som en trivselsskabende aktivitet er til fulde blevet opfyldt’ fortæller Anne Lehmann-Nielsen.
Flere børn og unge skal med i foreningsfællesskaber
Kommentar fra borgmester Allan S. Andersen:
"Friluftsudvalget er endnu et godt eksempel på det gode og stærke samarbejde vi i Tårnby Kommune har med DGI. Jeg er glad for at høre, at de unge selv har indflydelse på aktiviteterne og kan se dem som et frirum, både som en pause fra forventningspresset og oplevelser under åben himmel.”
Kommentar fra Kultur- og Fritidsudvalgsformand Klaus Bach:
"Det er en klar ambition for Tårnby Kommune at få flere børn og unge til at deltage i frivillige fællesskaber. Det er især vigtigt, at vi gør en ekstra indsats for at give de unge et nyt rum for fællesskab uden pres på præstationer, så de kan få nye gode oplevelser. Det er kun et plus med aktiviteter i den nære natur, udendørs ture er beviseligt godt for både den personlige trivsel og fællesskaberne."
Fakta: Into the Wild er en del af partnerskabet mellem Tårnby Kommune og DGI Storkøbenhavn under navnet ’Stærke lokale idrætsforeninger for børn og unge’