Denne uges nyhedsbrev er et godt eksempel på, hvor mange forskellige opgaver, en kommune løser. Således kan du her læse om både trygheden i Tårnby, partikel- og støjforurening, en ny velfærdsdirektør og kulturfesten Stjerner i Natten.
Ny tryghedsundersøgelse fra politiet
Vi har for nylig fået den seneste udgave af Tryghedsundersøgelsen. Det er en national undersøgelse, hvor borgere er blevet spurgt til deres tryghed samt tillid til, at politiet kommer, hvis de har brug for hjælp.
Når det gælder tilliden til, at politiet vil hjælpe borgerne, hvis de har brug for det, ligger Tårnby på 82 procent – samlet set i kredsen er tallet 85 procent.
Når det gælder andelen af borgere, der føler sig grundlæggende trygge i deres nabolag, ligger Tårnby på linje med resten af politikredsen, hvor andelen af trygge borgere også er 85 procent.
Jeg synes begge dele af Tryghedsundersøgelsen viser, at der er stor tilfredshed med, at borgerne mener, politiet hjælper dem, og de føler sig trygge i deres nabolag.
Borgerne er også blevet spurgt til hvilke steder og situationer, der kan skabe utryghed. I vores politikreds er flest utrygge i baggårde, gyder eller tunneller, på parkeringspladser og i parkeringskældre, på stier, samt på stationer og ved stoppesteder.
Af utryghedsskabende adfærd kan eksempelvis nævnes hensynsløs kørsel, personer, som er påvirkede af alkohol eller narkotika i forbindelse med fester, grupper af børn og unge, der hænger ud, personer uden ærinde, som mistænkes for kriminalitet, samt højtråbende eller larmende adfærd.
Jeg vil gerne benytte muligheden for her i nyhedsbrevet at rose det gode samarbejde, vi har med Københavns Politiet, samt nærpolitiet i Tårnby.
Vi følger sagen om ultrafine partikler fra lufthavnen tæt
Noget, der med rette har fået meget opmærksomhed her i Tårnby de seneste dage, er Miljøministeriets nye rapport om spredning af ultrafine partikler – en rapport, der vækker bekymring hos mig som borgmester og resten af Kommunalbestyrelsen.
Jeg ved, at lufthavnen arbejder aktivt på at få nedbragt sit CO2-aftryk samt partikel- og støjudledning. Samtidig er vi selv her i Tårnby Kommune ved at få udfærdiget vores egen rapport om blandt andet ultrafine partikler – den bliver offentliggjort til efteråret.
Jeg vil på baggrund af den bestilte rapport fra Miljøministeriet allerede nu anmode Miljøministeren om at se på mulighederne for en national handlingsplan, da det er staten, som er myndighed i forhold til lufthavnen på partikel- og støjområdet.
Desuden vil jeg bringe emnet op, både via det gode samarbejde, vi har med lufthavnen, og overfor andre relevante samarbejdspartnere. Endvidere bør politikerne på Christiansborg accelerere arbejdet med overgangen til renere og mere klimavenligt flybrændstof for at mindske partikeludledning i lufthavnen og her i Tårnby Kommune.
Læs mere om rapporten.
Høring af støjhandlingsplan 2024 for Københavns Lufthavne, Kastrup
Vi bliver ved lufthavnen. Miljøstyrelsen har udarbejdet et forslag til en støjhandlingsplan for Københavns Lufthavne A/S, som er i høring frem til 17. maj. Tårnby Kommune har også afgivet et høringssvar, som blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalgets møde i denne uge.
I vores svar står der blandt andet, at kommunen bifalder målsætningen i støjhandlingsplanen om, at Københavns Lufthavn overordnet skal fokusere på at reducere støjen mest muligt.
Vi skriver også, at Tårnby Kommune ønsker støjhandlingsplanen suppleret med en tydelig målsætning om, at Københavns Lufthavne stiller krav til, at den flyflåde, der benytter Københavns Lufthavne, består af støjsvage og mindre miljøbelastende flytyper.
Vi skriver også, at vi bifalder, at der er en målsætning om, at Københavns Lufthavne fokuserer på at reducere støj fra starter og landinger ved at udnytte baner og flyveretninger bedre.
Og endelig ønsker vi også en målsætning om, at Københavns Lufthavne fokuserer på at sænke støjen om natten, eventuelt ved at stille skærpede krav til flyflåden om natten.
Ny direktør for de store velfærdsområder
Denne uge blev ugen, hvor vi fik sat navn på Tårnby Kommunes nye direktør for beskæftigelse-, ældre-, social og sundhedsområdet: Hun hedder Ina S. Ringsdal.
Hun kommer til Tårnby med stor kommunal erfaring fra både Holbæk og Ballerup Kommune. I Holbæk Kommune har hun i de seneste to år arbejdet som chef for det specialiserede voksen- og børneområde. Inden da var hun chef for arbejdsmarked, uddannelse og borgerservice.
Tidligere har hun desuden været arbejdsmarkedsdirektør i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Kommunalbestyrelsen og jeg ser frem til at byde Ina S. Ringsdal velkommen i juni måned.
Tak for en vellykket Uge17: Klima, Miljø og FN’s 17 Verdensmål
Som jeg skrev lidt om i sidste nyhedsbrev, kunne hele kommunen i sidste uge fejre den landsdækkende Uge17 med fokus på klima, miljø og FN’s 17 Verdensmål. Nu er der kommet tal på, og de er flotte:
I løbet af ugen deltog mere end 1.000 børn, unge og voksne. I alt var der inviteret til 28 åbne arrangementer samt en række tilbud til børnehaver og skoler. Fælles for alle arrangementer og tilbud var, at de kunne kobles til et eller flere af FN’s 17 Verdensmål.
For eksempel styrkede godt 50 børn og voksne deres sundhed og trivsel, da Kastrup Gymnastikforening af 1966 indbød til ”Sjov og bevægelse med gymnastik”.
Tårnby Forsyning, DHL og Københavns Lufthavn åbnede dørene og gjorde det muligt at blive klogere på blandt andet bæredygtig energi, anstændige jobs og økonomisk vækst samt bæredygtige byder og lokalsamfund.
Mere end 250 spiste grønne måltider og deltog i samtaler om madspild og hvad vi hver især og i fællesskab kan gøre med ansvarligt forbrug, da henholdsvis Ældre Sagen, Tårnby Kirke og Tårnby Kommunebiblioteker inviterede til fællesspisninger til Klimahandledagen torsdag.
Uddeling af §18-midler
Hvert år uddeler Tårnby Kommune midler til frivilligt socialt arbejde – også kendt som §18-midler. Disse midler bliver fordelt på Social- og Omsorgsudvalget i den kommende uge, så der er nogle foreninger og klubber, som sidder lidt på nåle lige nu.
Der er kommet 34 ansøgninger, og vi ser frem til at kunne give besked til alle ansøgere om, hvordan det er gået med netop deres ansøgning.
Affaldssortering er ikke til at spøge med
En historie fra denne uge, som blev bemærket af mange, var da vi i går kunne fortælle om vores el-komprimatorbil, der var brudt i brand under indsamlingen af metalaffald, fordi et cykelbatteri og lattergaspatroner var blevet sorteret som metalaffald i stedet for som farligt affald.
Heldigvis kom ingen til skade, og renovationsmedarbejderne handlede hurtigt og fik slukket branden i den fire millioner kroner dyre bil.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sortere dit affald, kan du læse mere i vores sorteringsvejledning eller slå op, hvordan du skal sortere bestemte typer affald.
Se sorteringsvejledningen.
Slå forskellige typer affald op.
Stjerner i Natten
Fredag den 24. maj klokken 17 til 21.30 er der igen Stjerner i Natten på Naturcenter Amager.
Stjerner i Natten er et festfyrværkeri af alt det, Tårnby Kommune kan tilbyde af kultur, samlet på ét sted, og du kan møde adskillige af kommunens små og store institutioner og foreninger, som har forberedt et hav af forskellige aktiviteter, konkurrencer og oplevelser til både store og små.
I går blev der lagt sidste hånd på programmet, så tag et kig på de mange oplevelser, der ligger og venter.
Se programmet for Stjerner i Natten.
Demensaften i Skelgårdskirken
Skelgårdskirken sætter fokus på emnet ved et foredrag tirsdag den 7. maj kl. 19.00-21.00, hvor de får besøg af demenssygeplejerske Hanne Naomi.
Følg med i udvalgenes arbejde
Vi slutter af med en servicemeddelelse: Jeg bliver nogle gange spurgt, hvor man kan læse mere om de politiske sager, jeg nævner her i nyhedsbrevet. Det kan man ved at gå ind på kommunens hjemmeside, taarnby.dk, hvor man kan søge i alle udvalgssagerne.
Se udvalgenes dagsordener og referater.
Det var alt for denne gang. I næste uge holder nyhedsbrevet en pause på grund af Kristi himmelfart, så jeg vil både ønske jer god weekend og god Kristi himmelfartsfri, når I når dertil!