Tårnby Kommune har fået kortlagt partikelforureningen i kommunen, og resultaterne præsenteres nu i en ny rapport. Den 19. november inviterer vi til et borgermøde på rådhuset, hvor Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE), som har udarbejdet rapporten, kommer og præsenterer resultaterne.
Kommunalbestyrelsen besluttede i 2020 at få kortlagt partikelforureningen i Tårnby Kommune. Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) har stået for kortlægningen, som nu fremlægges i en samlet rapport, der også inkluderer en opgørelse over helbredseffekter samt et katalog over mulige virkemidler til at begrænse luftforureningen i kommunen.
DCE har målt luftkvaliteten for antallet af ultrafine partikler, fine partikler og kvælstofdioxid. Målingerne er foretaget i perioden 1. maj 2023 til 30. april 2024 ved i alt 16 målesteder. Derudover har de foretaget yderligere modelberegninger for luftkvaliteten samt inddraget modelberegninger for partikeltypen Black Carbon.
Rapporten viser blandt andet, at antallet af ultrafine partikler ligger højt, når vinden kommer fra lufthavnen, idet lufthavnen udgør en dominerede kilde til de ultrafine partikler i Tårnby Kommune. Fine partikler og kvælstofdioxid ligger derimod lavere end i København.
Rapporten viser også, at der er forskel på, hvor udledningerne kommer fra både i forhold til geografi og kilde. Det er fx kun 1 procent af de fine partikler, der kommer fra direkte kilder i Tårnby, mens de 99 procent kommer fra nabokommuner og ind- og udland. Det skyldes, at fine partikler kan flyve langt.
Af den ene procent fra Tårnby er den største kilde til udledningen ikke-industriel udledning fra husholdninger, dvs.brændeovne, og herefter kommer vejtransport. For kvælstofdioxid kommer 10 procent fra Tårnby Kommune, og her er den største kilde til udledningen luftfart efterfulgt af vejtransport.
Borgmester Allan S. Andersen siger om kortlægningen:
”Det har været vigtigt for Kommunalbestyrelsen at få kortlagt partikelforureningen i kommunen, for med DCE’s grundige rapport har vi nu et langt bedre vidensgrundlag at stå på og drøfte løsninger ud fra. Det er fx ny viden for mig, at kun én procent af de fine partikler stammer fra Tårnby, mens de resterende kommer fra verden omkring os. Det viser tydeligt, at der er brug for en national handlingsplan såvel som en på EU-niveau, hvis vi skal lykkes med at nedbringe niveauet af sundhedsskadelige partikler i Tårnby””Samtidig er jeg opmærksom på, at vi har brug for langt mere viden om ultrafine partikler, og hvordan vi kan mindske dem, og det har jeg løftet over for miljøministeren. Det er derfor et positivt første skridt, at ministeriet sammen med Kræftens Bekæmpelse nu vil undersøge helbredseffekterne ved ultrafine partikler fra lufthavnen. Det er en undersøgelse, Tårnby Kommune bakker op om, og som vi vil følge meget tæt”.
Partikelrapporten bliver politisk behandlet i Teknik- og Miljøudvalget d. 14. november og i Kommunalbestyrelsen d. 26. november.
Invitation til borgermøde
Tårnby Kommune inviterer til et borgermøde, der både vil handle om kommunens støjrapport og kommunens partikelrapport. Her vil der vil være oplægsholdere, der præsenterer rapporternes resultater, ligesom der vil være mulighed for at stille spørgsmål.
Borgermødet afholdes den 19. november på Tårnby Rådhus fra 17.00-19.30. Arrangementet kræver tilmelding af hensyn til antal pladser.
Tilmeld dig her: Invitation: Borgermøde om partikel- og støjforurening
Læs om Miljøministeriets undersøgelse af helbredseffekter af ultrafine partikler her: Miljøministeriet igangsætter undersøgelse af ultrafine partikler
Partikelrapporter