Mere end 300.000 danskere bliver spurgt om deres sundhed og trivsel i en ny stor undersøgelse. Resultaterne skal danne grundlag for bedre forebyggelse og andre indsatser, der hvor behovet er størst. Hvis du er tilfældigt udvalgt til at deltage i undersøgelsen, får du en invitation i din digitale postkasse.
Fra 4. februar og i ugerne frem inviteres mere end 300.000 tilfældigt udvalgte danskere over 16 år, og herunder også en del af Tårnbys borgere, til at deltage i en af Danmarks største undersøgelser om sundhed, trivsel og sygdom. Undersøgelsen ”Hvordan har du det?” sætter fokus på alt fra rygevaner og fysisk aktivitet til sygdomme og mental trivsel. Invitationen til at deltage i undersøgelsen sendes i borgerens digitale postkasse, eller som brev til de borgere der ikke er tilmeldt digital post.
Borgmester i Tårnby Kommune, Allan S. Andersen, udtaler:
”Et solidt datagrundlag er altafgørende for, at vi kan udvikle sundhedsindsatser, der virker. Det gælder på nationalt plan såvel som på regionalt plan og i kommunerne. Undersøgelsen ”Hvordan har du det” er en meget vigtig kilde til den viden. Jeg vil derfor opfordre alle, der bliver udvalgt til at deltage i undersøgelsen, til at tage sig tid til at besvare den. På den måde hjælper vi hinanden med at sikre en målrettet og effektiv sundhedsindsats.”
Vigtigt at mange svarer
Det er femte gang siden 2010, at ”Hvordan har du det”-undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem landets fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Formålet er at skabe et samlet billede af danskernes sundhedstilstand og trivsel – både hvor udviklingen går den rigtige vej, og hvor der er udfordringer.
Sundhedsprofilen er med andre ord med til at sætte fokus på områder, hvor der kan være problemer med sundheden. Den seneste undersøgelse fra 2021 viste for eksempel en markant stigning i antallet af unge med dårlig mental sundhed, samt at rygning og alkohol fortsat udgør en stor udfordring i denne aldersgruppe. Resultaterne har været afgørende for udviklingen af forebyggelsesinitiativer og har skabt øget fokus på unges trivsel – hvad der påvirker den negativt, og hvad der kan gøres for at forbedre den.
Indsigterne fra årets undersøgelse skal ligeledes hjælpe med at målrette forebyggende indsatser til de borgere, der har størst behov. For at få de mest brugbare resultater er det vigtigt, at så mange som muligt svarer.
Resultatet af undersøgelsen offentliggøres i marts 2026.
Se resultaterne fra tidligere undersøgelser (åbner i et nyt vindue)
Om undersøgelsen
Tjek, om du er med: Spørgeskemaet ”Hvordan har du det?” sendes til 300.000 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år. Det kan findes i din digitale postkasse (e-Boks) eller som brev, hvis du ikke har digital post. Spørgeskemaet sendes enten fra din region eller fra Statens Institut for Folkesundhed.
Frivillig deltagelse: Det er frivilligt, om du vil deltage, men din besvarelse er vigtig og bidrager til at skabe et billede af danskernes sundhed og trivsel.
Mulighed for præmier: Alle, der besvarer spørgeskemaet, deltager i lodtrækningen om en række præmier.
Flere afsendere: Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Det sker efter aftale mellem Danske Regioner, KL, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finansministeriet.